Lotus. Zonder poeha

Nederlandstalig weblog over IBM Lotus Notes en Domino.

De laatste weblog entries

Nog een zoon
4602 dagen geleden

Zoek de verschillen
4783 dagen geleden

We've got him
4809 dagen geleden

Customer Panel. Zo kan het ook gaan.
4810 dagen geleden

Get Social, Do Squash!
4811 dagen geleden

Nieuw Nederlands Lotus weblog
4811 dagen geleden

Twitter

Geweldige song: Vader – Impure t.co/hEZpPefn
4383 dagen geleden

@alexdepalex wtf doe je bij de mac als je ook een overheerlijke festival burger met gebakken uitjes kan eten?
4428 dagen geleden

@thimo (...) en?
4442 dagen geleden

@alexdepalex ja ik heb er een gewonnen man!
4444 dagen geleden

@alexdepalex en, is het goedgekomen? t.co/zVE8CqT7
4444 dagen geleden

Volg mij op twitter:
twitter.com/zonderpoeha

Elders

Extend IBM Connections with XPages in less than 100 Seconds
3978 dagen geleden via OpenNTF Blog

OpenNTF Domino API Webinar Sample snippets
3978 dagen geleden via XSnippets

Patterns in achieving social business success
3979 dagen geleden via IdoNotes (and sleep)

Social Connections V ��� or the story of a STRESSful city
3979 dagen geleden via (Social) Business as usual...

The Era of Cognitive Computing
3979 dagen geleden via Irving Wladawsky-Berger

Search engine optimization (SEO)
3979 dagen geleden via Lotushints

Directory Change Analyzer
3979 dagen geleden via OpenNTF Blog

New Video Series: Extend and access IBM Connections and less than 100 Seconds
3979 dagen geleden via OpenNTF Blog

MAMIL gone mad
3979 dagen geleden via wissel.net

First Notes app to .NET MVC
3980 dagen geleden via BleedYellow Blogs

Simple XPage to test mail routing
3980 dagen geleden via XSnippets

British Grand Prix: Lewis Hamilton's chances at Silverstone disappear after ... - Metro
3980 dagen geleden via ibm lotus - Google News

Een Nederlandstalig Lotus weblog

Welkom op "Lotus zonder poeha", het Nederlandstalig Lotus weblog van Martin Schaefer. Hier vind je het laatste nieuws uit de IBM Lotus wereld en soms ook daarbuiten. De artikelen zijn geschreven door Martin en zijn gastbloggers.


Lotusphere Idols: We have a winner! #ls10

woensdag, 20 januari 2010 01:20 door Martin Schaefer

Vandaag stond onder andere Lotusphere Idols op het programma. Vervang de vals zingende zangeresjes door nerds die praten over XPages, XML, DAOS en web services. Vervang Jerney Kaagman door Gabriella Davis. Kortom: 6 personen waren uitgekozen om een mini-sessie te doen van 5 minuten. De winnaar krijgt eeuwige roem en een sprekers slot op de donderdag van Lotusphere.

Dit jaar had ook Martin Meijer (Saxion hogeschool) de stoute schoenen aangetrokken en een sessie ingediend bij de Lotusphere Idols jury. Zijn sessie was geselecteerd en mocht vandaag dus zijn 5 minuten roem claimen. Martin gaf zelf al aan dat de inschrijving eigenlijk een grapje was. Hij had te horen gekregen van zijn werkgever dat er dit jaar geen budget was voor Lotusphere dus hoopte hij op een gratis toegang via Lotusphere Idols. Het verraste Martin eigenlijk een beetje dat hij was uitgekozen om mee te doen aan Idols.

Maar goed. Lotusphere is in volle gang en het onvermijdelijke gebeurt, het is dinsdag 15:30. Lotusphere Idols gaat van start. De zenuwen gieren door de lijven van de 6 idolen. Martin is de 3e die mag spreken en hij ging als een speer. De tone-of-voice was perfect, zijn gortdroge humor viel precies goed, de blue-screen-of-death was perfect getimed met daarna de opmerking "just a joke". Kortom geweldig. Na een daverend applaus kon Martin het podium verlaten.

De overige 2 idolen hadden een taaie klus. De jury dacht hetzelfde als de zaal. Na kort beraad werd duidelijk dat er een winnaar was: Martin Meijer. Gefeliciteerd!

Martin zit met zijn speciaal afgestemde t-shirt te wachten tot showtimeDe presentatie is klaar. Jury geeft commentaar.

 

Verzameling van aankondigingen tijdens de Lotusphere 2010 OGS

maandag, 18 januari 2010 17:16 door Martin Schaefer

De volgende aankondigingen zijn tijdens de Lotusphere 2010 Opening General Session door IBM naar buiten gebracht.

 • Encrypted mail plug in app voor iPhone encrypted mail. App heet “traveler companion”, vanaf nu in de app store.
 • LotusLive Labs - nu beschikbaar - IBM research en Lotus development early projects;
 • Symphony Next beta Feb 2010
 • Partner agreement met GIST - stream of news from you social network into your Notes client
 • Symphony Next Q2-2010,
 • LotusLive Labs : wordt geopend voor partners om zelf lab features te ontwikkelen en publiceren. (vanaf Q2)
 • Lotus Quickr Next - de planning is Q2-2010 - meer ‘aligned’ met Lotus Domino. document versioning verbeteringen, folder level acl, Quickr controls voor xpages integratie, direct kunnen publiceren in ecm (filenet, IBM content manager, alfresco, documentum etc), Custom forms (bijvoorbeeld issue lijst voor een project), integratie team calendar met je persoonlijke agenda
 • LotusLive Notes - Full notes/domino mail,cal,contacts delivered in the cloud. Instant messaging - 5Gb mail, 1Gb storage. Verwacht Traveler Blackberry, unlimited retention - lente 2010.
 • Lotus Traveler update voor Android, ook voor Linux en kunnen accepteren/weigeren van afspraken met de iphone - 1e helft 2010
 • LotusLive communities - 2H 2010
 • Developers ‘preview’/'beta' van 'Project Vulcan' dit jaar nog op LotusLive labs (2010).
 • Lotus Notes 9 - op basis van informatie uit de 'Project Vulcan' demo. Medio 2011
 • Notes multimedia library - e-learning, nu voor sametime, quickr en connections. “More to come”

 

Samenvatting Lotusphere 2010 Opening General Session (OGS) "Rough cut"

maandag, 18 januari 2010 17:06 door Martin Schaefer

Het thema van Lotusphere 2010 is: “Lotus knows why. Lotus knows how.” Hiermee probeert IBM Lotus Software uit te leggen waarom Lotus zo’n goede software is en hoe bedrijven dit effectief kunnen gebruiken. De demonstraties tijdens de OGS waren erg goed afgestemd op dit thema.


De gastspreker was William Shatner, blijkbaar was hij gisteren al gesignaleerd op het parkeerterrein dus niet echt een verrassing. De Amerikanen waren zeer enthousiast over zijn verhaal.
Bob Picciano start met een aantal facts & figures: 18.378 nieuwe klanten sinds release 8. Meer dan 5.000 aanwezig op Lotusphere 2010 (dat is meer dan vorig jaar, maar dat vertelde hij er niet bij). Een groot gedeelte van de aanwezigen is hier al voor de 17e keer!


Ook kondigt Picciano een strategische programma aan onder de naam “Collaboration Agenda”. Dit programma is bedacht om nog gerichter sales te kunnen bedrijven. Lotus zorgt voor de vertaling van technische innovatie naar bedrijfs specifieke context. Er worden branche specifieke ROI kengetallen voor de beslissers binnen deze bedrijven. Verder zijn er ‘day in the life’ demo’s die gericht zijn op specifieke branches zodat beïnvloeden (eindgebruikers, lijnmanagers). Gezondheidszorg toolkit is gedemonstreerd, Industrie en transport zullen snel volgen.

Alistair Rennie, de nieuwe General Manager Lotus SoftwareVerder was er de formele overdracht van Picciano naar Alistair Rennie; Zoals vorige week bekend was gemaakt gaat Rennie Picciano vervangen als nieuwe General Manager Lotus Software. Picciano is vanaf nu de GM van de IBM Software group.

Daarna was het tijd om klanten in de spotlights te zetten:

 1. Research in Motion (Blackberry) kwam voorbij, nu niet alleen partner maar ook klant van Lotus Software.
 2. De Zurich Insurance Company; 60,000 users; waren al gebruiker van IBM Lotus maar stonden voor de keuze Microsoft of Lotus - na een kijkje  in de keuken bij IBM hebben ze besloten te upgraden van 6.5 naar 8.5.1. Ze zien de Lotus client als startpunt voor hun day-to-day berdrijfsvoering. “Much more than just email”. Een van de eisen is dat integratie van de gebruikte producten gewoon werkt “out of the box”. Dit hebben ze blijkbaar afgedwongen bij IBM. Filmpje van Panasonic; “Largest cloud agreement in history”. 
 3. Continental AG - In 2007 Siemens VDO overgenomen met 40,000 in die tijd had Continental 37,000 users. In 5 maanden 40,000 Siemens employees gemigreerd. succesvol. Widgets wordt genoemd als een van de unieke mogelijkheden. Integratie met SAP, sametime en teamwork met Quickr.
 4. General Motors: de focus van GM ligt op mobiel werken - content moet kunnen worden gelezen op elk mogelijk device. Hierbij is virtualisatie belangrijk bij de systemen


Vervolgens betreed Kevin Kavanaug het podium. Hij geeft een voor mij onduidelijke hint over de integratie van Lotus Connections files/wiki met Lotus Quickr via een services layer CMIS. Dit staat op mijn ‘navragen’ lijstje. Quote van Kevin K. “Organisations have changed their outlook for email and Exchanged it with something else”. Notes is een “Collaboration dashboard”. OpenNTF sinds vorig jar 5800 nieuwe members.

Connection Next” wordt aangekondigd met als nieuwe mogelijkheden "social analytics" en verregaande integratie met mobiele devices. Er is geen verwachte release datum genoemd.

LotusLive
Inmiddels 18 miljoen gebruikers. Aankondiging LotusLive labs. In deze proeftuin wordt experimentele functionaliteit voor LotusLive aangeboden. In eerste instantie alleen toegankelijk voor IBM en Lotus software, later dit jaar (Q2) ook voor partners.
Voorbeeld van een Labs feature in LotusLive: e-signature oplossing, digitaal tekenen van documenten in LotusLive. Ook met externe partijen.

Project Vulcan
Een combinatie van functionaliteiten die -zoals ik het begrijp- uiteindelijk gebundeld worden in “Notes Next” of “Notes 9”.

IMG_3197

Belangrijk hierbij is dat zowel de browser als de client vrijwel dezelfde functionaliteit zal krijgen. Ik heb redelijk goede opnames van de demo. Die post ik later met meer uitleg van de demo. Al met al “impressive stuff” (echt!).

 

Time is running out. Run baby, run. Op naar de sessies!  Alle aankondigingen met hun ETA zal ik zsm publiceren.

Gearriveerd in Orlando voor Lotusphere 2010

zondag, 17 januari 2010 05:17 door Martin Schaefer

Daar ben ik dan. Na een reis van ruim 18 uur ben ik ingecheckt in het Lotusphere hotel. De reis ging zeer voorspoedig. Continental airlines is een prima maatschappij met een mooi entertainment systeem waarin uiteraard allerlei films te zien waren maar ook fijne oude rock platen. De uurtjes vlogen dus letterlijk voorbij met Led Zeppelin, Guns 'n' Roses, Pink Floyd, Metallica en Alice in Chains. Tijdens de vlucht Schiphol-Newark kwam ik Mr. Lialis (Marten Vosmer) nog tegen.

Maargoed. De laatste borrel van de dag is gedronken, ik ga er voor vandaag een punt achter zetten. Het programma voor morgen is druk:

Zondag 17 januari

07:00 - Ontbijten en ophalen badge en rugzak

08:00 - BDD100 Business Development Day Opening General Session

10:30 - BDD201 Collaboration Agenda for Partners

11:45 - BDD204 Slaying the Dragon 2010 - 10 Key Strategies for Business Partners as the Economy Roars Back

13:45 - BDD202 Collaboration Market Insights for Business Partners

16:00 - JMP104 JavaScript, JSON, jQuery and AJAX for IBM Lotus Domino Developers (R2)

18:15 - TURT101 The Turtle's Guide To Lotusphere 2010

19:30 - Lotusphere welcome reception

 

Ik ga naar Orlando en neem mee ... (deel 4)

woensdag, 13 januari 2010 15:03 door Martin Schaefer

De laatste projecten worden afgewerkt, actiepunten worden afgerond (of verschoven naar eind januari), de laatste telefoontjes worden gepleegd.. jawel,nog 4 dagen en dan begin Lotusphere 2010! En nu deel 4 uit deze serie. In de vorige afleveringen hebben we al kunnen lezen dat een goede planning nodig is, je moet denken aan je nachtrust en dat je altijd genoeg juice mee moet nemen voor het speelgoed.

 

Ik ga naar Orlando en neem mee ... NLLUG Polo's!

Waarom dat nou weer?

 • Tijdens een Lotus geek festijn als Lotusphere zou het vreemd zijn als je juist geen gele kledig zou dragen
 • We zullen tijdens Lotusphere meer dan ons best doen om voor NLLUG 2010 nog meer en nog betere sprekers te recruiten. Zo'n shirt helpt. Denk ik.

 

Ik ga naar Orlando en neem mee ... (deel 3)

maandag, 11 januari 2010 13:18 door Martin Schaefer

Over 6 dagen begint Lotusphere. Uiteraard willen we allemaal goed voorbereid op pad richting Orlando. Vorige week heb ik het al gehad over de noodzaak van een goed schema en wat mijn manier is om een heilzame nachtrust te krijgen. Welkom bij aflevering 3 uit de serie ...

 

Ik ga naar Orlando en neem mee... Power

Als iPhone gebruiker ben ik hier uit noodzaak al op voorbereid. Een reservebatterij voor de telefoon is een minimale must als je veel reist. Je hebt nou eenmaal niet overal beschikking over een stopcontact.

Tijdens congressen moeten de volgende apparaten altijd voorzien zijn van power:

 • Telefoon
 • Camera
 • Laptop

In geval van nood is er van Kensington een handig reserve batterij die via USB op te laden is. Deze batterij heeft ook een USB uitgang om bijvoorbeeld een telefoon of camera op te laden. De iPhone kan hier ongeveer 3 keer van opladen, dus spelletjes spelen in het vliegtuig of internetten op de luchthavens is geen probleem.

 

Verder zorg ik ervoor dat er een mobiel stekkerblok in mijn rugzak zit. Op dit stekkerblok plaats ik de US-adapter en vervolgens kunnen alle apparaten zonder adapter in het stekkerblok geplaatst worden.

Ik ga naar Orlando en neem mee ... (deel 2)

vrijdag, 8 januari 2010 11:00 door Martin Schaefer

Nog 9 dagen en dan is het zover, Lotusphere 2010. Hierbij deel 2 in de serie van dingen die ik mee neem naar Lotusphere 2010 in Orlando. Heb je deel 1 gemist? Dat ging over schema's.

 

Ik ga naar Orlando en neem mee... Slaappillen

Nee, ik ben geen regelmatig gebruiker van slaappillen maar op de eerste paar nachten in Orlando is het erg nuttig om de nacht niet door te brengen met het bestuderen van het plafond van je hotelkamer. Daarom dus een paar slaappillen en "off we go". Aangezien ik bijna nooit slaappillen gebruik werken de hele lichte slaappillen bij mij al goed. Dus in de reisapotheek stoppen we een potje "Nachtrust Complex met melatonine", gewoon van de HEMA.

Overigens zijn deze pillen ook handig tijdens de terugreis. Zo kom je uitgerust en fit aan op Schiphol!

Ik ga naar Orlando en neem mee ...

donderdag, 7 januari 2010 21:33 door Martin Schaefer

Nog een dikke week en dan verzamelt het wereldwijde Lotus gilde zich weer in Orlando voor Lotusphere 2010. Ook ik zal naar Orlando gaan om mij weer een week lang bezig te houden met nieuwe mensen ontmoeten (ook wel netwerken genoemd), nieuwe dingen te leren en soms gewoon wat lol te beleven.

Na de projecten die mijn agenda de afgelopen weken hebben beheerst kan ik best wel weer wat positieve energie gebruiken. Niet dat projecten niet leuk zijn maar helaas moet ik toch af en toe toch wat mopperen op Lotus software. Maar dat zal bij een .NET ontwikkelaar of wat-dan-ook vast niet anders zijn.

In deze eerste post van een serie geef ik langzaam maar zeker prijs welke zaken ik allemaal mee neem op mijn trip naar Orlando. Hierbij deel 1 in de serie "Ik ga naar Orlando en neem mee... "

 

Ik ga naar Orlando en neem mee... Een schema

Een schema? Ja, een schema. Als gestructureerd mens heb ik een schema nodig om te zien welke sessies en social events ik zeker niet wil missen. Hiervoor zijn de afgelopen dagen diverse mooie oplossingen gekomen.

Genii Software's LS2010_SessionsDB

Trouw wordt er elk jaar weer door Genii Software, de makers van de geweldige Midas Rich Text LSX, een Lotus Notes database klaargezet met daarin de laatste sessie info. Ga naar http://www.geniisoft.com/showcase.nsf/LS2010_SessionsDB om de database te downloaden.

Het voordeel van deze database is dat je 'm offline kan gebruiken, je moet dan wel je laptop de hele dag mee slepen. Maar ja, dat doen de meeste aanwezigen toch al.

LSOnline.info

Deze uitgebreide portal is ontwikkeld door de organisatie van Lotusphere. Het grootste gedeelte zoals discussie forums, profielen etc. draait op Lotus Connections. Het gedeelte waar je je eigen schema kan samenstellen is, hoe kan het ook anders, ontwikkeld in XPages en draait op Lotus Domino.

Nieuw dit jaar is dat er een mobiele versie van de LSOnline.info site is. Deze werkt erg goed op de iPhone.

En aangezien Blackberry nog steeds erg populair is, is het ook mogelijk om het sessie schema te downloaden op je Blackberry: http://connect.lsonline.info/agenda.jad

Inloggen op www.lsonline.info kan met het e-mail adres dat je hebt gebruikt voor je Lotusphere registratie en de bevestigingscode.

Ontime Lotusphere 2010 scheduler

Gisteren aangekondigd door Mikkel Heisterberg van Intravision/OnTime. Een geweldige webapp voor de iPhone. Nu maar hopen dat de wifi coverage tijdens Lotusphere 2010 beter is dan vorig jaar. Maar helaas weten we inmiddels uit ervaring dat wifi tijdens een event niet altijd even makkelijk is..

 

Turtle Partnership - iPhone app en Blackberry app

De Turtle Partnership heeft dit jaar weer een vrij eenvoudige native iPhone app uitgebracht. Je kan drie dingen doen: de lijst met sessies bekijken, naar woorden zoeken en informatie over een bepaalde sessie openen. Maar bevat wel alle sessies van Lotusphere 2010, en je hoeft hier niet voor online te zijn. Dat kan een voordeel zijn.

 

Conclusie

Welke oplossing het voor mij gaat worden weet ik nog niet zeker. De webapp van Ontime is geweldig, maar werkt niet offline. De Turtle iPhone app werkt offline maar bevat geen schedule functionaliteit. Gelukkig krijgen we ook allemaal de conference guide, die is zowel on- als offline te gebruiken.