Lotus. Zonder poeha

Nederlandstalig weblog over IBM Lotus Notes en Domino.

De laatste weblog entries

Nog een zoon
4626 dagen geleden

Zoek de verschillen
4808 dagen geleden

We've got him
4834 dagen geleden

Customer Panel. Zo kan het ook gaan.
4835 dagen geleden

Get Social, Do Squash!
4835 dagen geleden

Nieuw Nederlands Lotus weblog
4835 dagen geleden

Twitter

Geweldige song: Vader – Impure t.co/hEZpPefn
4407 dagen geleden

@alexdepalex wtf doe je bij de mac als je ook een overheerlijke festival burger met gebakken uitjes kan eten?
4452 dagen geleden

@thimo (...) en?
4467 dagen geleden

@alexdepalex ja ik heb er een gewonnen man!
4469 dagen geleden

@alexdepalex en, is het goedgekomen? t.co/zVE8CqT7
4469 dagen geleden

Volg mij op twitter:
twitter.com/zonderpoeha

Elders

Extend IBM Connections with XPages in less than 100 Seconds
4003 dagen geleden via OpenNTF Blog

OpenNTF Domino API Webinar Sample snippets
4003 dagen geleden via XSnippets

Patterns in achieving social business success
4003 dagen geleden via IdoNotes (and sleep)

Social Connections V ��� or the story of a STRESSful city
4003 dagen geleden via (Social) Business as usual...

The Era of Cognitive Computing
4004 dagen geleden via Irving Wladawsky-Berger

Search engine optimization (SEO)
4004 dagen geleden via Lotushints

Directory Change Analyzer
4004 dagen geleden via OpenNTF Blog

New Video Series: Extend and access IBM Connections and less than 100 Seconds
4004 dagen geleden via OpenNTF Blog

MAMIL gone mad
4004 dagen geleden via wissel.net

First Notes app to .NET MVC
4004 dagen geleden via BleedYellow Blogs

Simple XPage to test mail routing
4004 dagen geleden via XSnippets

British Grand Prix: Lewis Hamilton's chances at Silverstone disappear after ... - Metro
4004 dagen geleden via ibm lotus - Google News

Gezocht: Nieuw bloed

maandag, 8 maart 2010 door Martin Schaefer

Het zal veel mensen opvallen als je rond loopt op een IBM Lotus event: Veel oude garde en weinig nieuwkomers. Niet dat nieuwkomers niet welkom zijn maar ze komen gewoon niet. Dit lijkt een typisch geval van onbekend maakt onbemind. De technische jeugd van tegenwoordig groeit op met Google, PHP en het ontwikkelen van iPhone apps. Daar draait het om. De desktop computer? Die hebben we nog om wat games te spelen of als we een scriptie moeten schrijven, want tja, dat moet nou eenmaal in een tekstverwerker die meer kan dan Google Docs.

Hoe krijgen ‘we’ nieuw bloed in de Lotus wereld?  Het aantal mensen dat zich focust op Lotus technologie groeit niet meer, het daalt elk jaar. Ideaal voor freelancers zoals ik, de tarieven gaan omhoog omdat de hoeveelheid beschikbare specialisten daalt. Dat klinkt leuk, maar tegelijkertijd is het dit ook een bedreiging. Het platform zelf is absoluut niet duur te noemen, maar het aantal specialisten vermindert elk jaar. Tevens worden deze specialisten ouder en dus duurder. Als het zo door gaat zal vroeg of laat de stekker uit de laatste Domino server getrokken worden omdat het gewoon te duur is om dat apparaat te onderhouden. Welke mooie nieuwe en hippe dingen IBM ook zal doen.

Toch is er hoop. Een prachtig voorbeeld van het enthousiasmeren van nieuw bloed is Martin Meijer, de winnaar van Lotusphere Idols 2010. Martin is al 12 jaar bezig met Lotus software. Sommige van zijn collega’s zijn daar ook mee bezig maar er zijn ook een aantal Java programmeurs. Martin werd regelmatig gekscherend afgeschilderd als een dinosaurus die met fossiele technieken bezig was. Dat geeft al weer aan dat het imago van het Lotus platform echt een beetje opgedirkt mag worden. Martin was bezig met een Xpages applicatie en op zeer korte termijn realiseerde Martin een applicatie die er goed uit zag (dat telt) en ook nog eens deed wat er gevraagd werd. Steeds vaker kwamen de Java ontwikkelaars nieuwsgierig over de schouders van Martin kijken en riepen: “He, maar dat ken ik! Dat is gewoon JSF. Hoe kan ik dat Xpages op mijn machine krijgen?”.

Het is regelmatig door IBM geroepen tijdens Lotusphere 2010: ontwikkelaars moeten zich gaan verdiepen in HTML5, CSS3, Webkit en OAuth. Het is sowieso goed om je als ontwikkelaar te verbreden, het verhoogt je marktwaarde en geeft je als ontwikkelaar kansen om –indien nodig- van de Lotus trein af te springen. Het geeft (hopelijk) aan dat IBM hier ook mee bezig is. De verplaatsing van applicaties naar het web met deze technieken is al lang niet meer nieuw, laten we alleen hopen dat IBM deze technieken goed en op tijd weet in te bedden in de Domino ontwikkel tools.

En onze missie: blijf bezig met Lotus. Zorg dat stagiaires leren werken en programmeren met Lotus software, implementeer die ledenadministratie voor je tennisclub gewoon met Lotus software en laat in je omgeving zien waar je mee bezig bent.