Contact details

Martin Schaefer

Email martin@mschaefer.nl
Tel +31(0)6-206 19916

Een Nederlandstalig Lotus weblog

Welkom op "Lotus zonder poeha", het Nederlandstalig Lotus weblog van Martin Schaefer. Hier vind je het laatste nieuws uit de IBM Lotus wereld en soms ook daarbuiten. De artikelen zijn geschreven door Martin en zijn gastbloggers.


29 en 30 oktober 2009 - Lotus Symposium Amsterdam!

donderdag, 30 juli 2009 15:37 door Martin Schaefer

Uit de SNUG nieuwsbrief van vandaag de bevestiging van het 2-daags Lotus Symposium met als titel "Slimmer werken".


VOORAANKONDIGING 2-DAAGS LOTUS SYMPOSIUM "SLIMMER WERKEN"

Onder voorbehoud van sponsors, sprekers en natuurlijk de catering, zal het lang beloofde
Lotus Symposium terugkeren naar Amsterdam.

Dit spektaculaire event biedt o.a.:
- Twee hele dagen
- 3 Parallele tracks: STRATEGY, DEV, en ADMIN
- Demo's van Microsoft en Google producten
- Labs en Training/Certification
- Donderdag 29 + vrijdag 30 oktober
- Doelgroep: 250 personen uit binnen- en buitenland
- Lotus solutions showcase & informatiemarkt


Inschrijving opent in de loop van augustus
Meer informatie op www.snug.nl/home/snugnew.nsf/web/slimmerwerken

 

Lotus Notes en Domino 8.5 Fixpack 1 en UKLUG agenda bekend

zondag, 26 juli 2009 20:52 door Martin Schaefer

Een snelle zondagavond update:

Notes/Domino 8.5 Fixpack 1

Lotus Notes 8.5 fixpack 1 is afgelopen vrijdag uitgekomen. In dit fixpack zitten veel oplossingen voor problemen die in sommige gevallen met DAOS en XPages ontstaan. Voor een complete lijst van fixes zie deze pagina op DeveloperWorks.

Download de fixpacks voor Notes en Domino 8.5 van deze pagina op ibm.com.

 

Programma UKLUG 2009 is bekend

Het programma voor UKLUG 2009 is bekend. Dit gratis Lotus evenement wordt op 8 en 9 oktober 2009 gehouden in Edinburgh. Check het programma op uklug.info. Het is de organisatie weer gelukt om een enorm aantal interessante sessies in deze twee dagen te stoppen. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus schrijf je snel in voordat de inschrijvingen gesloten worden.

LotusSquash - regio Utrecht op 12 augustus 2009

donderdag, 23 juli 2009 18:35 door Martin Schaefer

Tijdens een Twitter sessie met @Drenth is iets moois ontstaan: "LotusSquash". Wat is dat? Heel simpel: Squashen met Lotus geïnteresseerden. Uiteraard mogen niet-Lotus mensen zich ook aanmelden.

De eerste LotusSquash staat gepland op woensdag 12 augustus in de regio Utrecht. Meld je aan bij @Drenth of @Zonderpoeha dan laten we weten hoe laat en waar je verwacht wordt. Voor de niet Twitteraars onder ons: bellen, mailen, chatten of het contact formulier invullen mag ook. De gegevens staan op www.mschaefer.nl/contact

Waar Twitter al niet goed voor is.

Google maakt Google Wave lanceerdatum bekend: 30 september 2009

woensdag, 22 juli 2009 19:38 door Martin Schaefer

Op 30 september 2009 zal Google het -waarschijnlijk- revolutionare samenwerkingsplatform "Google Wave" lanceren. In eerste instantie zal Google Wave open gaan voor 100.000 early-birds (zoals we wel gewend zijn van Google). Dit is te lezen in deze entry op het Google Wave blog. Wil je ook kans maken op zo'n early-bird account? Registreer je dan snel op wave.google.com

Nog even kort de mooiste features van Wave:

  1. Wave is uitbreidbaar. Ontwikkelaars kunnen eenvoudig verschillende toepassingen (Wavelets) maken. Denk bijvoorbeeld aan stemmen en real-time enquetes
  2. Wave is zowel binnen de firewall als daarbuiten te gebruiken. Organisaties kunnen hun eigen Wave servers binnen het netwerk installeren. Mocht er iets gedeeld moeten worden met de buitenwereld dan gaat dat richting Google Wave, zodat ook mensen buiten het bedrijf bij deze informatie en toepassingen kunnen.

Verder timmert Google goed aan de weg om Google Wave aan de man te brengen:

Wat dit gaat betekenen voor bedrijven die veel geld hebben geïnvesteerd in bijvoorbeeld Microsoft Sharepoint? We wachten het rustig af.

"Daddy, where do Notes applications come from?"

maandag, 20 juli 2009 16:16 door Martin Schaefer

Even een kleine schaamteloze 'reblog' van een prachtig artikel geschreven door Peter Presnell. In dit artikel geeft Peter inzicht in de manier waarop Lotus Notes als een sneeuwbal door een organisatie gaat: Een kleine toepassing wordt geschreven voor HRM, die willen het vervolgens koppelen aan Finance en ga zo maar door.

Voor Lotus professionals erg herkenbaar en voor niet Lotus bezoekers ook best eens de moeite waard. Lees het artikel op Bleedyellow: Daddy, where do Notes applications come from?

Eindelijk een groot Nederlands IBM Lotus Software event?

woensdag, 15 juli 2009 23:46 door Martin Schaefer

Benelux Lotus Symposium 2009Na geweldige events als UKLUG en ILUG wordt het toch echt een keer tijd voor een soortgelijk Nederlands (of eigenlijk Vlaanderen-Nederland of zelfs Benelux..) event met als rode draad Lotus Software?

Zojuist in Tweetdeck kwam ik het volgende tegen

Nieuwsgierig als ik ben ga ik dus naar de SNUG site (van onze eigen Nederlandse Lotus User Group). In eerste instantie niks te zien, maar... door wat URLs te bestuderen kom ik achter de logica van de site. En wat schetst mijn verbazing?

 

Check out yourself: 29 en 30 oktober. Benelux Lotus Symposium 2009:

http://www.snug.nl/home/snugnew.nsf/web/lotus-symposium2009

Linkedin sidebar widget voor Lotus Notes is released

woensdag, 15 juli 2009 20:29 door Martin Schaefer

Ik hobbel een beetje achter de feiten aan  -socialsoftwareblog kwam hier 11 uur geleden al mee en heeft de Nederlandstalige scoop- maar ik vind het zo'n goed nieuws dat het ook hier niet mag ontbreken. Trommel trommel.. hier is ie dan: de LinkedIn plugin voor Lotus Notes.

Op Lotusphere 2009 kregen we al een korte preview van deze nieuwe plugin. De release datum zou juli-augustus 2009 zijn, IBM houdt zich dus goed aan de afspraak. Nu nog hopen dat de LinkedIn 'integratie' in Lotus Connections ook snel zal volgen.

Mijn eerste indruk -na wat vreemde foutmeldingen- is goed. Erg nuttig is vooral het veld waarmee je direct je status op linkedin kan updaten. Verder krijg je een lijstje van de laatste updates uit je netwerk en kan je dit lijstje filteren op status-, profile-, connections- of Q&A-updates.

De Outlook plugin van Linkedin is er inmiddels al 3 jaar en integreert net iets mooier (zo kan je direct vanuit de mail naar iemands linkedin profiel springen) maar dat mag de pret niet drukken.

Installeer 'm nu via www.linkedin.com/lotus (i love that URL!)

Vier maanden op Twitter

vrijdag, 10 juli 2009 16:58 door Martin Schaefer

Enkele dagen geleden bestond mijn Twitter account 'zonderpoeha' alweer vier maanden. Mijn eerste "tweet" was:

"reinstalling vista on my mediapc for the millionth time after some weird error messages"

Oke, mijn eerste tweet was dus meteen even Microsoft bashen. Het bevestigt wel het beeld dat er vaak getwitterd wordt op momenten dat men even duimen zit te draaien. Of, geheel tegenovergesteld op momenten dat er iets heel belangrijks te melden is. Kortom, Twitter is echt een soort spiegel van het leven.

In het begin was ik dan ook sceptisch, eigenlijk zeer sceptisch. Wat heb ik er nu aan dat ik weet dat iemand een boterham met pindakaas aan het eten is? Of erger nog, zich uitermate thuis voelt op de wc en daar uitgebreid verslag van doet. 140 karakters per keer uiteraard. Gelukkig viel dat al snel mee en kwam ik er achter dat ik Twitter ook kon gebruiken om nieuwe dingen te leren. Interessante sites vliegen voorbij, ik weet het als er iemand in de buurt is, lees over interessante congressen waar ik anders waarschijnlijk nooit over gehoord zou hebben. etc. etc.

In het afgelopen jaar is Twitter gegroeid van iets wat volgens velen totaal nutteloos was naar een uiterst belangrijk media instrument. Grote bedrijven storten zich massaal op Twitter. CNN heeft een heel team van professionele Twitteraars die Twitter voeden en gebruiken om breaking stories te ontdekken. Informatie over bijvoorbeeld de Turkish airlines ramp op Schiphol, de verkiezingen in Iran en het overlijden van M. Jackson is allemaal sneller de mainstream media in geraakt door het gebruik van Twitter. Ook hebben mensen een baan gevonden via Twitter, en sommige mensen hebben een baan verloren via Twitter.

De grote vraag van veel mensen blijft echter: hoe gaat Twitter nu geld verdienen aan dit geweldige succes? De meest logische optie is het verkopen van advertentieruimte op de Twitter pagina's. De eerste aanwijzingen hiervoor zijn soms al te zien. Een andere genoemde optie is het verkopen van premium accounts of gevalideerde accounts voor celebrities. Maar welke voordelen aan deze accounts hangen is mij nog onduidelijk.

Handel in Twitter accounts op Ebay

Uiteraard zijn er al allerlei handeltjes ontstaan in software die binnen 30 dagen een Twitter account maakt met 5000 volgers, ook staan er diverse twitter accounts met meer dan 1000 volgers per opbod op ebay. Ook zijn er boeken te koop over het professioneel gebruik maken van Twitter. Een onderzoeksbureau heeft zelfs een onderzoek met interessante conclusies gedaan naar Twitter accounts.

Voor mij blijft Twitter voorlopig een mooie mix van zakelijk en prive, maar misschien denk ik daar na de volgende 4 maanden geheel anders over.

Google Chrome OS

donderdag, 9 juli 2009 09:49 door Martin Schaefer

Het blijft angstig still in de 'Yellow Bubble' met betrekking tot de aankondiging van gisteren. Ik heb het natuurlijk over Google Chrome OS. Halverwege 2010 zou dit Google Chrome OS worden vrijgegeven, eindelijk krijgen we een OS dat naadloos aansluit op het web. Sterker nog, sommige elementen van het OS draaien op het web.

Uiteraard is het lastig om nu al de gevolgen van deze stap te overzien. De lancering van Google Android (het OS voor smartphones) is alweer ruim een jaar geleden en heeft nog voor weinig opschudding in de mobiele markt gezorgd. Alhoewel experts menen dat Google Android het OS is dat het dichts bij het superieure iPhone OS in de buurt komt.

Eind mei van dit jaar werd ook al een developers preview gegeven van Google Wave: chatten, email, twitteren, bloggen en noem het maar op samengevoegd in een fantastisch concept. Google is gewoon goed bezig. Slimme marketing, pakkende demo's en op een of andere manier blijft Google een allemansvriend. Zal dit ook zo blijven als ze zich op de OS markt gaan storten? Bij Apple lukt dit redelijk, maar Apple gebruikers zijn zeer loyaal. Google biedt de meeste diensten gratis aan, waarom zou je mopperen op gratis producten? Dus dat lijkt ook wel goed te zitten.

Een factor blijft echter een blok aan Google's been: privacy. Hoe goed ze hun best ook doen om dit uit te dragen, het blijft vreemd dat er naast een email over iemand die ernstig ziek is een advertentie staat hoe je 15 kilo kan afvallen in 3 weken.

Een ietwat cynische feature list van Google Chrome OS is te vinden op Woot.com:

  1. Your family photos are accompanied by text ads for skin care and diet plans.
  2. Removes all Falun Gong references from your files.
  3. Every month, the hard drive is automatically defragged and investigated for anti-trust violations.
  4. Invests in, develops, acquires, and abandons your best ideas.
  5. Integrated tax preparation software includes "I'm Feeling Lucky" deductible button.
  6. Changes your icons daily, forcing you to look up which obscure scientific figure is having a birthday.
  7. Spends 20% of its time not doing what you tell it to do.
  8. Prevents all evil activity unless it is deemed to be for the good of the shareholders.
  9. Masseuse comes by every Monday afternoon.
  10. Constant crashes won't bother anybody as long as it's labeled "Beta".
  11. "Beta" status won't expire until 2038.

Maar toch, de browser als OS. Als ik kijk hoeveel procent van mijn tijd ik in mijn browser zit zie ik het wel zitten.

Tussenstand van een Nederlandstalig Lotus-related blog

woensdag, 8 juli 2009 23:34 door Martin Schaefer

Lotus Zonder Poeha bestaat nu 9 maanden. Tijd voor een terugblik en een kijkje in de toekomst.

 

Systeem

Dit blog draait uiteraard op zelfgeschreven software die draait op Lotus Domino. De HTML is zwaar ge-SEO'd (Search Engine Optimalisatie). Wie zei nou ook al weer dat SEO met Lotus Domino lastig is? In januari stond mijn blog entry over Lotusphere in Google boven de Lotusphere pagina van IBM. Best gaaf toch?

Uiteraard is mijn blogging software verre van perfect. Hier een lijstje met verbeteringen voor de komende tijd:

  • Real time twitter integratie met de artikelen. Zo kan je zien wat de twittosphere op dit moment te zeggen heeft over het onderwerp.
  • Linken naar gerelateerde artikelen op mijn eigen blog en andere Lotus related blogs. Op deze manier kan je snel meer informatie vinden over een bepaald artikel.
  • Commentaar geven op artikelen. Om diverse redenen ben ik hier nog niet aan begonnen, maar ik kom er nu echt niet onderuit. Dit komt er dus aan.
  • Zoeken! Er moet een zoekbalk rechtsboven komen waarmee je snel kan zoeken naar bepaalde content. Al is het maar voor mijzelf.

 

Gastbloggers

Deze komen er echt aan. Ik heb een aantal interessante mensen bereid gevonden om dit blog regelmatig van verse inhoud te voorzien. De disciplines Voor elk wat wils: admin, management en developers. Dit samenwerken met andere bloggers is iets waar ik erg naar uitzie.

 

Toppers

De bestgelezen entries zijn allemaal Lotus related content. Belangrijke informatie over Faith no More (hier en hier) wordt wijselijk genegeerd :)

Hier de top 3, deze zijn allemaal in juni gepubliceerd. Om een of andere reden is sinds mei het aantal hits per dag meer dan verdubbeld.

  1. Lotus Notes 8.5.1, 8.5.2 en 9.0 samengevat - 471 hits, deze krijgt dagelijks nog veel hits
  2. Notes vs Exchange in de Fortune 500 - 449 hits, ook deze kan dagelijks nog voor verassingen zorgen
  3. Lotus "rock solid" Domino 8.5 - 355 hits

De drukste maand qua verse content was natuurlijk januari met 20 artikelen, de rustigste maand was november met 2 artikelen. Overigens niet zo raar want ik ben 15 november begonnen met dit blog.

Het leukste artikel vind ik nog steeds Microsoft zoekt Notes specialist

Ruim een half jaar groen ondernemer

dinsdag, 7 juli 2009 09:28 door Martin Schaefer

Alweer ruim een half jaar mag ik mijzelf een groene ondernemer noemen. Dit is echter niet geboren uit een bepaald ideaal maar meer uit kostenoverwegingen en toeval. Sinds 31 december rijd ik geen auto meer, dat komt niet omdat ik in een bezeten bui mijn rijbewijs ben kwijtgeraakt. Nee, mijn laatste leaseauto moest ik op 31 december inleveren. Na een maandje proefdraaien zonder auto kwam ik er achter dat ik eigenlijk helemaal geen auto nodig heb.

Er zijn tenslotte ook genoeg alternatieven, combinaties zoals trein-lopen, trein-taxi, trein-bus, trein-OV fiets, trein-Greenwheels noem ze maar op. Ja, er zijn zelfs opdrachtgevers die mij ophalen van het station. Verder woon ik in het centrum, dus naar de winkels ga ik lopend. En ja, ik kan best die 7 kilometer naar Veldhoven -waar mijn squash baan ligt- fietsen. En heb ik soms echt even een auto nodig, dan huur ik er gewoon een, "as easy as". Vliegen? Pak de trein naar Schiphol en ontduik de parkeerkosten. Vlieg je met KLM? Dan betaalt KLM je treinkaartje.

Ik kies dus voornamelijk voor de trein en eigenlijk bevalt dat uitstekend. De voordelen wegen vooralsnog ruim op tegen de nadelen: je boet in op je privacy, soms luidruchtige groepjes vrouwen die richting huishoudbeurs gaan, niet 100% betrouwbaar. Alhoewel dat laatste slechts sporadisch het geval is, de trein blijkt behoorlijk betrouwbaar. En soms mis je een aansluiting, maar da's gewoon een spontane file zullen we maar denken want een half uur later ben je gewoon weer onderweg.

Dit artikel is geschreven in de Intercity van Eindhoven naar Utrecht die keurig op tijd is vertrokken. Volgend station is Utrecht. Een fijne dag nog!

VAR voor freelancers al eeuwenoud

maandag, 6 juli 2009 19:14 door Martin Schaefer

De Verklaring Arbeids Relatie (VAR) voor ondernemers bestaat al sinds 1224 zoals een trotse bezitter van een kersverse VAR hier laat zien:

VAR verklaring uit 1224

Gespot in Budapest op Buda-hill. Uiteraard is "Vár" het Hongaarse woord voor kasteel. Een klein beetje flauw, maar dat mag op zo'n druilerige dag als vandaag.