Een Nederlandstalig Lotus weblog
Welkom op "Lotus zonder poeha", het Nederlandstalig Lotus weblog van Martin Schaefer. Hier vind je het laatste nieuws uit de IBM Lotus wereld en soms ook daarbuiten. De artikelen zijn geschreven door Martin en zijn gastbloggers.
Meer details over UKLUG 2009
vrijdag, 20 februari 2009 18:31 door Martin Schaefer
Er zijn meer details bekend over het jaarlijkse UKLUG event (UK Lotus User Group). Dit jaar zal het op 8 en 9 oktober in Edinburgh plaatsvinden in het Radisson SAS hotel.
Dit event is een uitstekend georganiseerde Europese mini Lotusphere. Goede sprekers, een prima lokatie en enthousiaste deelnemers. Een echte aanrader.
De site www.uklug.info is op dit moment niet bijgewerkt, maar op het blog van Warren Elsmore (de organisator van UKLUG) staat meer informatie.
Mac vs PC filmpje van Lotus911
vrijdag, 20 februari 2009 15:01 door Martin Schaefer
Iets luchtigs op de vrijdag. Geheel in de traditie van de Mac vs PC filmpjes op Youtube is hier de Lotus Notes variant gemaakt door de gasten van Lotus911.
Fijn weekend!
Blog tip: Notes Migration Blog
donderdag, 19 februari 2009 12:48 door Martin Schaefer
Tijdens het opschonen van mijn bookmarks kwam ik de site "Notes Migration Blog" tegen. Ik had deze bookmark meer dan een jaar geleden opgeslagen om er eens naar te kijken omdat het mij interessant leek. De 'Check out' stapel werd op een gegeven moment echter zo groot dat ik de site helemaal vergeten was.
Het blog beschrijft een real-world migratie van Lotus Notes/Domino naar Sharepoint/.NET en wat de auteur daar allemaal tegenkomt. Het valt mij op hoe open-minded de auteur in het project zit en echt dingen wil leren over Sharepoint. Een aanrader!
CIO.com: 7 redenen om Outlook niet te gebruiken, maar ook 10 redenen om Outlook wel te gebruiken
donderdag, 12 februari 2009 11:32 door Martin Schaefer
Nieuws uit het "Microsoft Outlook vs Lotus Notes" front. CIO.com heeft twee artikelen gepubliceerd "7 Reasons Not to Use Microsoft Outlook for Your Company's E-mail" en "10 Reasons to Use Microsoft Outlook for Your Company's E-mail".
De zeven redenen om Outlook niet te gebruiken (volgens CIO.com):
- Gebruikers hebben niet oneindig veel tijd. Dit gaat er over dat Outlook de gewoonte heeft om bij mailboxen van meer dan 2GB erg traag te worden.
- Mail is iets dat je niet kwijt wilt raken. Ook hier is weer de magische 2GB grens de spelbreker. Blijkbaar komt het voor dat mailboxen van meer dan 2GB spontaan corrupt raken.
- Gebruikers ontvangen en versturen alleen HTML mail. Het nadeel is natuurlijk de grootte en het feit dat de HTML 'standaarden' niet echt de standaarden van het internet zijn. En mail gaat nou eenmaal vaak naar... het internet. Juist. Verder heb je puristen die vinden dat mail altijd 'plain text' moet zijn. tsja.
- Outlook negeert meer dan alleen de HTML standaarden. Bepaalde foutmeldingen zijn niet volgens internationale standaarden en de berichten in de mail files (pst) zijn opgeslagen in MAPI formaat in plaats van MIME zodat virusscanners/anti spam tools de mailboxen op een andere manier moeten scannen.
- Gebruikers zitten tegenwoordig niet meer alleen op Windows. Outlook werkt alleen maar op windows.
- Je hardware budget is niet oneindig. Outlook gebruikt veel resources, PC's worden bijna elke dag trager. Zie ook punt 1.
- Outlook is nou eenmaal van Microsoft. En Microsoft producten zijn altijd een primair doel voor hackers en virussen.
De tien redenen om Outlook wel te gebruiken:
- Outlook en Microsoft Exchange zijn een goed koppel. Ehhh.. ja? Dat mag toch ook wel.
- Active Directory integreert goed met Outlook. Ook dat is niet meer dan normaal, toch?
- Outlook integreert met veel devices en applicaties. Dat is absoluut waar, Blackberry, Sony Ericssson, Nokia etc. etc. het is er allemaal.
- Outlook maakt het je makkelijk om je dagelijkse taken te beheren. Zo kan je mailtjes van bepaalde mensen een kleurtje geven, er vlaggetjes aan hangen etc. Dat is mooi maar niet meer uniek in de email wereld.
- Outlook en Sharepoint gaan goed samen. Ook hier denk ik, ja, maar dat mag ook wel.
- Outlook is meer dan email.. namelijk workflow! Voor standaard ja/nee antwoorden per email (voting) werkt dit prima, maar complexere formulieren zijn bijna niet te beheren.
- De Outlook interface is vertrouwd. Dat was altijd een argument, maar ik zie steeds meer mensen prive mailen met gmail en dat lijkt niet echt op Outlook.
- In Outlook heb je ook je agenda en je takenlijst. Inderdaad, handig. Dit is echter niet uniek. Ook in Notes zitten zowel de agenda als de takenlijst in je mailbox.
- Geloof het of niet maar Outlook heeft behoorlijk goede beveiliging. Behoorlijk goed lijkt mij niet goed genoeg. Het eerste wereldwijde Lotus Notes email virus moet nog uitgevonden worden.
- Met Outlook kan je alle mail op een plaats binnen laten komen. Dat is handig, je kan meerdere Exchange, POP en IMAP mailboxen in je Outlook binnen laten komen. Helaas is het wel zo dat binnen veel bedrijven POP en IMAP gewoon geblokkeerd zijn en deze feature dus nutteloos is.
Zoals je al kan lezen zijn de voor- en nadelen niet allemaal even sterk. Ook andere bloggers uit de Lotus community reageren op deze twee artikelen: Darren Adams en Ed Brill
Microsoft biedt een gratis domeinnaam en hosting aan voor een jaar (Officelive)
donderdag, 12 februari 2009 10:07 door Martin Schaefer
Drie weken geleden werd op Lotusphere door IBM Lotuslive Engage gelanceerd. En deze week kondigt Microsoft aan dat het een gratis internet domein en hosting voor OfficeLive gaat aanbieden. Het eerste jaar zal dit gratis zijn, na dat jaar zal de oplossing per jaar $14,95 gaan kosten. Meer informatie is te vinden op officelive.
Beide oplossingen zijn enigszins vergelijkbaar, in OfficeLive zit echter niet de mogelijkheid om online meetings te organiseren. En in Lotuslive zit op dit moment niet de mogelijkheid om websites te hosten.
Er zijn uiteraard nog meer aanbieders in deze markt, de bekendste zijn Google Apps en Zoho. Er is behoorlijk wat gaande op de online office/collaboration market maar er zitten nog te veel verschillen in de verschillende aanbiedingen om te zeggen dat het een gevecht is.
"Location awareness" wordt steeds belangrijker lijkt het
woensdag, 11 februari 2009 19:51 door Martin Schaefer
Vorige week heeft Google (weer) een nieuwe dienst gelanceerd: Google Latitude. Via Google Latitude kan je je positie op de globe aangeven via je laptop (laatste versie van Google Gears) of mobiele telefoon. Je positie kan je delen met je 'vrienden' en zo bijvoorbeeld kijken of er iemand in de buurt is voor een fijne lunch of een kop koffie.
Op dit moment zijn Android, Blackberry, Windows Mobile 5.0+ en Symbian S60 toestellen ondersteund. Binnenkort ook ondersteuning voor J2ME toestellen en natuurlijk de iPhone. Concurrent Yahoo! heeft al een tijdje een soortgelijke dienst "Fire eagle".
Ook Gmail moet er aan geloven en geeft nu in de 'labs' sectie de mogelijkheid om je huidige locatie in je email ondertekening op te nemen:
Ik kan natuurlijk niet achterblijven en heb nu ook een locatie 'widget' op mijn contact pagina gezet. Deze widget gebruikt de positie van Yahoo Fire eagle. Ik kan vanaf mijn telefoon de positie updaten via het programmaatje "yofe!". Niet essentieel maar wel grappig.
Nieuwe Lotus gerelateerde evenementen in maart en april 2009
vrijdag, 6 februari 2009 14:43 door Martin Schaefer
Nieuws op event gebied. Traditioneel worden ongeveer een maand na Lotusphere de 'Lotusphere comes to you' events gehouden bij businesspartners en gebruikersgroepen, hier is het lijstje van events die ik tot nu toe verzameld heb.
Lotusphere Comes to You - Ilionx, 4 maart 2009, Regio Utrecht
Lotusphere Comes to You - Eniac, 5 maart 2009, Zaltbommel
Lotusphere Comes to You - e-office, 5 maart 2009, Maarssen
Lotusphere Comes to You - SNUG, maart 2009, details volgen
Ook organiseert de Belux User Group (BLUG) nog een evenement op 19 maart in Brussel.
Verder organiseert 'The View' het altijd professionele Developer/Admin event in Boston, dit is van 15 tot 17 april.
Op de pagina www.mschaefer.nl/ibm-lotus-evenementen staan altijd de laatste events en events waar ik bij aanwezig zal zijn.
Lotusphere 2009 dag 5 - Gurupalooza, Ask the developers en Closing session
vrijdag, 6 februari 2009 13:54 door Martin Schaefer
Deze post is wat aan de late kant (dag 5 was op 22 januari) maar de afgelopen weken waren vrij hectisch geweest en ik wil het verslag toch compleet maken.
De laatste dag. Op het programma van de laatste dag stonden het update examen naar certified Lotus Domino Developer release 8.5, twee sessies 'builing your playground' en 'performance'. Vervolgens Gurupalooza, Ask the Developers en de Lotusphere Closing Sessie.
Gurupalooza
De opzet van deze sessie is als volgt. In een grote zaal zit een panel van ruim 40 specialisten op het podium om vragen van het publiek te beantwoorden. In het panel zitten onder andere Bob Ballaban, Bill Buchan, Paul Mooney en onze eigen Martijn de Jong van ilionx.
De vragen gingen vooral over hoe volwassen de nieuwe technieken als XPages, DAOS, Lotus Protector en de inbox cleanup agent zijn. Over het algemeen zijn deze nieuwe technieken gewoon prima te gebruiken alhoewel er enkele bugs in zitten. Wel bijzonder dat er een klein beetje wantrouwen vanuit het publiek waarneembaar was.
Een kritische vraag over de mededeling dat er 2% meer aanwezigen zouden zijn op Lotusphere dit jaar. De meeste mensen op de product showcase (de hal waar de sponsors stonden) hadden juist de indruk dat het aanzienlijk minder druk was. Uiteindelijk blijkt dit een misverstand, het was niet zo dat er 2% meer aanwezigen waren maar dat er 2% nieuwe bedrijfsnamen waren geregistreerd.
Ook grappig was de vraag over printen vanuit Lotus Notes. Wanneer gaat dit eindelijk goed werken? Mijn indruk is dat het panel zich daar niet echt druk om maakt, waarom zou je willen printen? Een opmerking die geplaatst werd was "Lotus Notes has been the greenest application since it came out"...
Een van de laatste vragen was de vraag over het partnerschap met OpenNTF, wat houdt dit concreet in? Er zullen door IBM Lotus templates worden gereleased op OpenNTF. Tevens zullen Widgets en andere componenten door IBM op OpenNTF worden gepubliceerd, IBM heeft hier een dedicated developer voor (Steve Casteldine), ook heeft IBM een dedicated jurist die dit stuk begeleidt. Het eerste wapenfeit is inmiddels te zien op Openntf, de op XPages gebaseerde wiki template.
Verder was er een discussie over de toekomst van Lotus Notes als applicatieplatform. Er worden te weinig jonge mensen opgeleid als Lotus Notes developers, het valt inderdaad op als je rondkijkt op Lotusphere dat de gemiddelde leeftijd toch zeker 35+ is.
Ask the developers
Het is goed om te zien hoe toegankelijk de developers die bij IBM aan Lotus Notes werken zijn geworden. Tijdens Lotusphere was er het zogenaamde "Tech Lab" waar je met de developers kon praten, vragen stellen en kijken naar nieuwe ontwikkelingen. Op de laatste dag van Lotusphere werden alle aanwezige IBM ontwikkelaars op het podium geroepen voor de 'Ask the developers' sessie.
Een korte samenvatting:
- Vraag: Wanneer komt er 100% betrouwbare DXL? Antwoord: De afgelopen release lag de focus op XPages en de nieuwe designer, vanaf de volgende release (8.5.1) zal de DXL exporter/importer aangepakt gaan worden. Dit zal stap voor stap gebeuren, de eerste stap is zorgdragen voor stabiliteit.
- Vraag: Wat worden de volgende 'major' end user improvements na Lotus Notes 8.5? Antwoord: Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de task manager, waarschijnlijk is dat de grootste end-user functionaliteit van de nieuwe release.
- Het development team kijkt echt op ideajam.net om hun prioriteiten te stellen. Mocht je dus een idee hebben voor een volgende release van Lotus Notes/Domino: zet het gewoon op ideajam.
- Er wordt op dit moment gekeken of oude redbook content kan worden gemigreerd naar de wiki's op developerworks. Dit om de inhoud weer up-to date te maken.
- DB2NSF gaat in maintenance, dit betekent dat er niet meer aan wordt ontwikkeld. De focus van het team ligt op het optimaliseren van de NSF performance.
Lees verder in de 'notulen' van de ask the developers sessie op lotusstaffnotes.com
Closing session - "How fascinating!"
Na een redelijk rustige 5e dag Lotusphere was het tijd voor de Closing session. De spreker was Benjamin Zander en hij had een zeer inspirerende sessie over leiderschap. Echt een fantastische sessie. Ik kan het hier proberen te beschrijven, maar bekijk dit filmpje om een indruk te krijgen hoe het was.
Geen ILUG2009
maandag, 2 februari 2009 11:22 door Martin Schaefer
Helaas komt er dit jaar geen ILUG (Irish Lotus User Group). Dit zeer professionele gratis evenement trok elk jaar meer bezoekers vanuit heel de wereld. Het alternatief voor een Europese mini-Lotusphere in 2009 is UKLUG in Engeland in September.
No ILUG2009 op pmooney.net