Lotus. Zonder poeha

Nederlandstalig weblog over IBM Lotus Notes en Domino.

De laatste weblog entries

Nog een zoon
2716 dagen geleden

Zoek de verschillen
2897 dagen geleden

We've got him
2923 dagen geleden

Customer Panel. Zo kan het ook gaan.
2924 dagen geleden

Get Social, Do Squash!
2925 dagen geleden

Nieuw Nederlands Lotus weblog
2925 dagen geleden

Twitter

Geweldige song: Vader – Impure t.co/hEZpPefn
2497 dagen geleden

@alexdepalex wtf doe je bij de mac als je ook een overheerlijke festival burger met gebakken uitjes kan eten?
2542 dagen geleden

@thimo (...) en?
2557 dagen geleden

@alexdepalex ja ik heb er een gewonnen man!
2559 dagen geleden

@alexdepalex en, is het goedgekomen? t.co/zVE8CqT7
2559 dagen geleden

Volg mij op twitter:
twitter.com/zonderpoeha

Elders

Extend IBM Connections with XPages in less than 100 Seconds
2092 dagen geleden via OpenNTF Blog

OpenNTF Domino API Webinar Sample snippets
2093 dagen geleden via XSnippets

Patterns in achieving social business success
2093 dagen geleden via IdoNotes (and sleep)

Social Connections V ��� or the story of a STRESSful city
2093 dagen geleden via (Social) Business as usual...

The Era of Cognitive Computing
2093 dagen geleden via Irving Wladawsky-Berger

Search engine optimization (SEO)
2093 dagen geleden via Lotushints

Directory Change Analyzer
2093 dagen geleden via OpenNTF Blog

New Video Series: Extend and access IBM Connections and less than 100 Seconds
2093 dagen geleden via OpenNTF Blog

MAMIL gone mad
2094 dagen geleden via wissel.net

First Notes app to .NET MVC
2094 dagen geleden via BleedYellow Blogs

Simple XPage to test mail routing
2094 dagen geleden via XSnippets

British Grand Prix: Lewis Hamilton's chances at Silverstone disappear after ... - Metro
2094 dagen geleden via ibm lotus - Google News

Lotusphere 2009 dag 5 - Gurupalooza, Ask the developers en Closing session

vrijdag, 6 februari 2009 door Martin Schaefer

Deze post is wat aan de late kant (dag 5 was op 22 januari) maar de afgelopen weken waren vrij hectisch geweest en ik wil het verslag toch compleet maken.

De laatste dag. Op het programma van de laatste dag stonden het update examen naar certified Lotus Domino Developer release 8.5, twee sessies 'builing your playground'  en 'performance'. Vervolgens Gurupalooza, Ask the Developers en de Lotusphere Closing Sessie.

 

Gurupalooza
Gurupalooza sessie Lotusphere 2009De opzet van deze sessie is als volgt. In een grote zaal zit een panel van ruim 40 specialisten op het podium om vragen van het publiek te beantwoorden. In het panel zitten onder andere Bob Ballaban, Bill Buchan, Paul Mooney en onze eigen Martijn de Jong van ilionx.

De vragen gingen vooral over hoe volwassen de nieuwe technieken als XPages, DAOS, Lotus Protector en de inbox cleanup agent zijn. Over het algemeen zijn deze nieuwe technieken gewoon prima te gebruiken alhoewel er enkele bugs in zitten. Wel bijzonder dat er een klein beetje wantrouwen vanuit het publiek waarneembaar was.

Een kritische vraag over de mededeling dat er 2% meer aanwezigen zouden zijn op Lotusphere dit jaar. De meeste mensen op de product showcase (de hal waar de sponsors stonden) hadden juist de indruk dat het aanzienlijk minder druk was. Uiteindelijk blijkt dit een misverstand, het was niet zo dat er 2% meer aanwezigen waren maar dat er 2% nieuwe bedrijfsnamen waren geregistreerd.

Ook grappig was de vraag over printen vanuit Lotus Notes. Wanneer gaat dit eindelijk goed werken? Mijn indruk is dat het panel zich daar niet echt druk om maakt, waarom zou je willen printen? Een opmerking die geplaatst werd was "Lotus Notes has been the greenest application since it came out"...

Een van de laatste vragen was de vraag over het partnerschap met OpenNTF, wat houdt dit concreet in? Er zullen door IBM Lotus templates worden gereleased op OpenNTF. Tevens zullen Widgets en andere componenten door IBM op OpenNTF worden gepubliceerd, IBM heeft hier een dedicated developer voor (Steve Casteldine), ook heeft IBM een dedicated jurist die dit stuk begeleidt. Het eerste wapenfeit is inmiddels te zien op Openntf, de op XPages gebaseerde wiki template.

Verder was er een discussie over de toekomst van Lotus Notes als applicatieplatform. Er worden te weinig jonge mensen opgeleid als Lotus Notes developers, het valt inderdaad op als je rondkijkt op Lotusphere dat de gemiddelde leeftijd toch zeker 35+ is.

 

Ask the developers

Het is goed om te zien hoe toegankelijk de developers die bij IBM aan Lotus Notes werken zijn geworden. Tijdens Lotusphere was er het zogenaamde "Tech Lab" waar je met  de developers kon praten, vragen stellen en kijken naar nieuwe ontwikkelingen. Op de laatste dag van Lotusphere werden alle aanwezige IBM ontwikkelaars op het podium geroepen voor de 'Ask the developers' sessie.

Een korte samenvatting:

  • Vraag: Wanneer komt er 100% betrouwbare DXL? Antwoord: De afgelopen release lag de focus op XPages en de nieuwe designer, vanaf de volgende release (8.5.1) zal de DXL exporter/importer aangepakt gaan worden. Dit zal stap voor stap gebeuren, de eerste stap is zorgdragen voor stabiliteit.
  • Vraag: Wat worden de volgende 'major' end user improvements na Lotus Notes 8.5? Antwoord: Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de task manager, waarschijnlijk is dat de grootste end-user functionaliteit van de nieuwe release.
  • Het development team kijkt echt op ideajam.net om hun prioriteiten te stellen. Mocht je dus een idee hebben voor een volgende release van Lotus Notes/Domino: zet het gewoon op ideajam.
  • Er wordt op dit moment gekeken of oude redbook content kan worden gemigreerd naar de wiki's op developerworks. Dit om de inhoud weer up-to date te maken.
  • DB2NSF gaat in maintenance, dit betekent dat er niet meer aan wordt ontwikkeld. De focus van het team ligt op het optimaliseren van de NSF performance.

Lees verder in de 'notulen' van de ask the developers sessie op lotusstaffnotes.com

 

Closing session - "How fascinating!"

Na een redelijk rustige 5e dag Lotusphere was het tijd voor de Closing session. De spreker was Benjamin Zander en hij had een zeer inspirerende sessie over leiderschap. Echt een fantastische sessie.  Ik kan het hier proberen te beschrijven, maar bekijk dit filmpje om een indruk te krijgen hoe het was.